Неділя, 5.5.2024
Вітаю Вас Гість • Реєстрація • Вхід
Головна » 2014 » Листопад » 16 » Всеукраїнський семінар з технологічної освіти(13.11.2014 день1). Круглий стіл
13:39
Всеукраїнський семінар з технологічної освіти(13.11.2014 день1). Круглий стіл

 В рамках Всеукраїнського семінару з технологічної освіти, під керівництвом заступника директора Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Сергія Дятленка, відбулося засідання круглого столу.

  У ході круглого столу з проблеми: «Актуальні питання розвитку трудового навчання в сучасних умовах» було обговорено ряд важливих, нагальних робочих питань, які на сьогодні існують під час вивчення та викладання предмета «Трудове навчання».
  За словами Сергія Дятленка, цього року не буде проводитися олімпіада з трудового навчання: «Область, яка може провести районний, обласний етапи олімпіади, – нехай проводить. Не втрачайте практики, адже дуже легко загубити, відновити – значно важче. Якщо для проведення олімпіади вам буде щось потрібно – звертайтеся, я готовий допомогти. На сьогодні склалася така ситуація, і нам необхідно шукати шляхи її вирішення.
  Існує думка, щоб запровадити Всеукраїнський конкурс технологічної освіти на рівні таких, як «Колосок», «Бобер», «Кришталева сова», «Кенгуру». У цій ситуації, коли відмінили проведення олімпіади, ідея з конкурсом була б доцільною. Але над цим необхідно ще подумати, створити робочу групу, яка працюватиме над механізмом проведення».
  Також у своєму виступі Сергій Миколайович зауважив: «Поки вчитель боїться чиновника, а не батька, який, власне, і є замовником, якісної освіти не буде. Учитель має працювати виключно на дітей і батьків, які повинні бути задоволені результатом роботи педагога.
Нам необхідно розуміти, що не буде примусового вивчення трудового навчання. Цьому предмету дозволить вижити чи не вижити тільки те, що робить учитель і наскільки це потрібно учневі».
Під час круглого столу Сергій Дятленко окреслив основні засади Закону України «Про вищу освіту» і розповів про новий порядок проведення атестації навчальних закладів.
«Атестація не буде караючим мечем, головне її завдання – зробити так, щоб навчальний заклад працював краще, а атестаційні комісії повинні давати ті рекомендації, які допоможуть закладу працювати на відповідному рівні», – підкреслив Сергій Миколайович.
Він також закцентував увагу на інноваційних підходах під час проведення уроку трудового навчання. «Потрібно відкинути шаблони, відійти від класики. Найголовніше пам’ятати – на уроці трудового навчання діти мають працювати!».
Варто зазначити, що 20 грудня 2014 року відбудеться конкурс на кращий підручник із трудового навчання. Наприкінці засідання круглого столу декілька авторських колективів розповіли про розроблені підручники, ознайомили з їхньою специфікою та змістом.

Переглядів: 671 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]